Kuala Lumpur

Hlavné mesto s viac ako 1,5 mil. obyvateľmi je symbolom vývoja celej krajiny. Z pôvodnej oblasti na ťažbu cínu na sútoku dvoch riek, sa KL v 21 storočí stal svetovou metropolou s mrakodrapmi, hypernadzemkami a všetkým ďaľším, čo k tomu patrí. Aj keď veľkosťou je za ostatnými metropolami v regióne (Manila, Jakarta cez 10 mil, Bangkok a Singapore cez 5), dôležitosťou dobieha Singapore, s ktorým sa malajzijčania radi porovnávajú. Ale úprimne, aj keď je KL super, Singapure je uplne iná liga. :)

Mesto ma prekvapilo: je fakt moderné, výrazne viac ako som čakal. Keďže bývam na okraji čínskej štvrte, prvá zástavka vedie logicky do okolia Jalan Petaling, okolo ktorej sa rozprestiera celá akcia s farebnými trhmi a pocitovo miliónom ľudí v úzkych uličkách. :)
Po oddychu nestrácam čas, keďže v meste mám len 2 dni - vyberám sa na najznámejšie miesta ako koloniálne námestie Merdeka, s najvyšším vlajkovým stožiarom na svete, mešitou Masjid Negara, indickou štvrťou. Zásadnou štvrťou je takzvaný Zlatý trojuholník, nákupná časť mesta so všetkými možnými aj nemožnými obchodmi a hlavne nákupnými mallmi. Nakupovanie ma neberie, tak obdivujem predvianočnú výzdobu, na ktorú si aziati fakt potrpia. Tá prekonáva všetko čo som doteraz videl. Aj keď je tento sviatok v Ázii predstavený nedávno, bohato prekonáva amerikanizované komerčné poňatie Vianoc. Každý obchod obsahuje aspoň 150 Santa clausov – najlepšie čo najviac blikajúcich a pohybujúcich sa :). Proste Ázia...

Vo finančnom centre sa nachádza symbol celého mesta Petronas Towers, sídlo národného ropného gigantu, so 452 metrami bývalá najvyšia budova sveta. Tieto dvojičky s charakteristickým premostením na 41 poschodí sú dielom argentínskeho architekta Cesara Pelliho.

Poslednou zastávkou počas superkrátkych 2 dní sú Batu Caves na severe mesta. Pútne miesto miestných hinduistov. Skupina jaskýň s výjavmi z Ramajamy, kde k najvyššej z nich je potrebné prekonať 272 schodov. Odmenou je nielen skupina hravých opičiek, ktoré kradnú turistom vodu a ďaľšie veci, na ktoré si nedajú pozor, ale hlavne famózny panoramatický výhľad na celé mesto.

Ostrov Penang

V minulosti prvé britské osídlenie na dôležitej úžine Melaka, dokonca založené pred strategickým Singapurom. Ostrov bol zastávkou lodí z Ázie do Európy a z týchto čias zostala koloniálna architektúra a množstvo ďaľších pamiatok. Cesta busom z KL zhruba 5 hodín a ocitnete sa v úplne inej Malajzii. Malé uličky plné miestnych ľudí, pouličného umenia a jedla. Všeobecne multikultúrna Malajzia s moslimskou väčšinou a čínskou a indickou minoritou je gurmánsky raj. Medzi komunitami nie je žiadne napätie, ani nepokoje. Každý si od druhých berie to najlepšie. V prípade jedla to platí dvojnásobne. Mať na obed mix indického curry, smažených nudlí a miestnych rýb je veľký zážitok. Až taký, že som to musel vybalansovať zvýšeným pohybom :)

Penang je, čo sa týka jedla na vrchole celej Malajzie a mnoho rebríčkov ho zaraďuje ako najlepšie miesto na jedlo v celej Ázii. A to sa už počíta :)
Na Penang mám 5 dní, tak stíham pláže na Batu Feringi, ako aj najstarší, aj najväčší Georgetown. Sprievodkyňu mi robí malajzijčanka Jien, ktorú som spoznal pred rokom v Kolumbii (aký je svet malý :)). S niekým, kto pozná tie najlepšie miesta a jedlá, je to proste paráda. Už ani neviem čo všetko som jedol, len si pamätám že jediné na čo som nemohol presvedčit žalúdok, boli kuracie pazúre naložené v sójovej omáčke. Že vraj miestna špecialita :).

Ostrov Langkawi

Dve hodiny na trajekte a je tu najkrajší ostrov na západnom pobreží. Ak by na prilákanie turistov nestačili mohutné smaragdové kopce v kontraste s belostnými plážami, s blankytnou vodou, určite sa o zvyšok postará status celého ostrova ako duty Free. Takže na rozdiel od zvyšku Malajzie ako moslimskej krajiny, si popíjam pivko za 1/10 ceny zvyšku krajiny :). Je to proste raj. :)
Samozrejme popularita má za následok veľký stavebný boom a prílev turistov, ale kto sa tomu môže čudovať. Stále sú však na ostrove odľahlé miesta bez ľudí, čo sa mi podarilo zistiť, až keď som sa po 3 dňoch odtrhol z pláže a vydal sa na výlet do vnútrozemia a do národného parku Kilim.
Videli ste už plávať opice? Je to je jedna z vecí na výlete po mangrovníkovom lese na severe ostrova. K ďaľším vrcholom danej plavby patrí rybia farma a najkrajšia najodľahlejšia pláž ostrova. Langkawi proste nudný nie je :)

Na ďaľšie naj miesta z Malajzie už nezostal čas, alebo nebola vhodná doba kvôli dažďovému obdobiu na východe poloostrova. Takže najlepšie pláže ostrovov Perhentian a Tioman, alebo najstarší národný park krajiny Taman Negara zostávajú na budúce :).

 
Author: Andrej
 
Published: 9. 12. 2014